2023. január 5., csütörtök

Sztercey Szabolcs: tálalás

belekucorodom a kerámiaedénybe,

begyújtom magam alatt a tűzhelyet,

érzem, ahogy az alulról jövő hő

átmelegíti az edényt, majd átmelegít engem

is, zöldséget aprítok magamba, sót,

borsot, rozmaringot és oregánót szórok

a legbelső részeimbe, majd kavargatni

kezdem magam, hogy oda ne égjek,

figyelem, ahogy lassan megpuhulok, ahogy

az ízek elkezdenek szétterjedni bennem,

megvárom a tökéletes pillanatot,

amikor téged is magamba szórhatlak,

úgy hullsz belém, mint a fűszer, mint

a leveskocka, mint egy olyan szuperhozzávaló,

amiből bármi elkészíthető,

egyenletesen eloszlasz bennem,

ahogy óvatosan kavargatjuk magunkat,

amíg minden hozzávalónk összeér,

és kioldódnak belőlünk a legbelsőbb

zamatok, amíg felfedezünk egy új alapízt,

amit csak a nyelv szívhez közeli

részével lehet érzékelni, majd megnyalintjuk,

mint egy önmagát kóstolgató étel,

egyszerre vagyunk íz és érzékelés, ne mozdulj,

így vagyunk a legfinomabbak, feltálalom magunkat,

ne fújd meg, vedd a szádba, és úgy várd meg,

amíg kihűl egy kicsit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése